Αρχική Χάρτης Πλοήγησης Αναζήτηση
 
, .

 
Η «Ευρωπαϊκή Συνεργατική Προσέγγιση για την Ασφάλεια των Δικτύων και των Πληροφοριών» εγκρίθηκε με ψήφισμα του πρόσφατου Συμβουλίου Υπουργών Τηλεπικοινωνιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που πραγματοποιήθηκε (18-12-2009) στις Βρυξέλλες και στο οποίο τη χώρα μας εκπροσώπησε ο Υφυπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Νίκος Σηφουνάκης.
Συγκεκριμένα, το ψήφισμα του Συμβουλίου αναφέρεται στην αποστολή του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για την Ασφάλεια των Δικτύων και των Πληροφοριών (ENISA) που εδρεύει στο Ηράκλειο και ζητά από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να καταθέσει τις νομοθετικές της προτάσεις για το μέλλον του Οργανισμού. Με παρέμβασή του, ο κ. Σηφουνάκης ανέλυσε το σημαντικό έργο που επιτελεί ο ENISA και τόνισε την ανάγκη για αναβάθμιση και ενίσχυσή του, ειδικότερα, σε μια εποχή όπου η ασφάλεια και η αξιοπιστία των δεδομένων που διακινούνται ηλεκτρονικά επηρεάζουν σημαντικά τους περισσότερους τομείς της ιδιωτικής και της δημόσιας ζωής.
Στο Συμβούλιο συζητήθηκε, ακόμη, η ψηφιακή στρατηγική της Ένωσης για μετά το 2010. Κατά τη συζήτηση, ο Υφυπουργός τόνισε – μεταξύ άλλων - ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να υποστηρίξει πρωτοβουλίες για «εξυπνότερες» υποδομές, όπως ενεργειακά δίκτυα, συστήματα περιβαλλοντικών πληροφοριών, συστήματα μεταφορών, συστήματα υγειονομικής περίθαλψης κ.α., οι οποίες – με τη σειρά τους - θα υποστηρίζουν υπηρεσίες κοινωνικής αξίας. Παράλληλα, ο Υφυπουργός τόνισε την ανάγκη να καθοριστεί μια συγκεκριμένη ατζέντα για την πολιτική και την έρευνα που θα περιλαμβάνει Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών χαμηλής ενέργειας και ισχυρά κίνητρα για μια «πράσινη στροφή» στην οικονομία.
Στα πλαίσια της συζήτησης των Ευρωπαίων Υπουργών Τηλεπικοινωνιών για τα Δίκτυα Επόμενης Γενιάς (Next Generation Networks), ο κ. Σηφουνάκης, παρουσίασε τους βασικούς άξονες για την ανάπτυξη πανελλαδικού ευρυζωνικού δικτύου οπτικών ινών .
Πάντως, στο περιθώριο των εργασιών του Συμβουλίου ο κ. Σηφουνάκης είχε κατ’ιδίαν συζητήσεις με την Επίτροπο Επικοινωνιών και ΜΜΕ . Vivian Reding και τον Γενικό Διευθυντή Επικοινωνιών Fabio Colassanti για θέματα που άπτονται της αρμοδιότητας τους όπως ευρυζωνικά δίκτυα, οπτικές ίνες, ΕΕΤΤ κα.